Historik

Mona Gustafson startade sin karriär 1970 med sin pappa och två spelkompisar som spelade tillsammans. Dok hade man inget namn. Premiären skedde på Folkets Hus i Halmstad samma år. 1972 tog man namnet Lill-Nickes.

Där var Mona och hennes pappa Kurt verksamma en kort period innan Monas pappa beslöt att starta sin egna orkester Curt Jürgens, för att göra Mona till sångerska.

Under åren i Curt Jürgens hann Mona vinna en talangjakt, där första pris var att få spela in en alldeles egen singel. Mona skrev själv låten ”På väg hem” vilken också fick en svensktopps- test, men slutade på en 11:e plats. 1978 skriver Mona låten ”En vanlig lördagkväll” och svensktoppsdebuten var ett faktum.

1980 är det dags för svensktoppen återigen, denna gång med egna låten ”Gerigio”. Men denna gång som soloartist och under denna tid var Curt Jürgens på väg att lägga ner. I samband med detta kontaktas Mona av Leif Bloms orkester från Växjö och vill ha Mona som deras nya sångerska. Frågan kommer lägligt, så från augusti 1981 och fram till orkesterns nedläggning 30 december 1995 är Mona verksam i Leif Bloms.


Leif Bloms var ett mycket populärt dansband i mellanSverige och som hade en stadig publik vart dom än spelade. Under Monas verksamma tid i Leif Bloms nådde dom flera fina framgångar. Bland annat medverkade dom i Café Norrköping och Bingolotto. Några besök på svensktoppen blev det också, närmare 3 stycken. Men den största framgången kom när orkestern vann ”Hänts meloditävling 1992”. Mona hade skrivit låten ”Dig ska jag älska all min tid. Unikt i det sammanhanget var att hon vann både som musiker och som kompositör, vilket hon är ensam om.


Bröderna Blom väljer att lägga ner Leif Bloms årsskiftet 1995/1996. Mona väljer att starta upp egna orkestern Mona G´s med 2 av resterande medlemmar från Leif Bloms.

Mona G´s har premiär trettondagsafton 1996 på Sommarlust i Kristianstad. Det blev succé direkt.
Hösten 1996 gick orkestern för första gången in på svensktoppen med Monas "Med dig är himlen alltid blå". Sammanlagt hinner dom få med 3 låtar på svensktoppen. Bandet har dessutom redan hunnit med flera "I afton dans" samt ett antal lokala och regionala TV-program.

2001 släpptes ett mycket kritikerrosat album som fick gott betyg i många tidningar. På P4:s kalaslista har bandet gjort stor succé då dom vid ett flertal tillfällen toppat listan i maximala tio veckor. 2004 vann man årets låt med Vem kan älska dig som jag. Mona har tre duktiga musiker vid sin sida. Anders och Mattias kommer från Lennarts orkester och det senaste tillskottet heter Anders Björk som kommit bra in i gänget. Mona själv har medverkat i en mängd olika radioprogram. Hon är även en rosad låtkompositör. Många av andra orkestrar har spelat in Monas låtar , Thorleifs, Kikki Danielsson, Stefan Borsch & Anne Kihlström är exempel på det.

Sommaren 2005 blev bandet nominerat till Guldklaven som man kan säga är dansbandens oscarsgala. Mona och grabbarna blev nominerade i kategorin "Årets låt". Samma år gjorde man bravaden att för andra året i rad vinna tävlingen "Årets låt" på P4:s kalaslista. Denna gång hette låten "Jag ska inte räkna tårarna". Noterbart är att man vann med stormarginal 500 poäng ner til tvåan.2006 året vinner bandet för tredje gången årets kalaslåt på SR P4. Samma år släpper man sin andra full-cd ”Du finns alltid i mitt hjärta” som även den liksom den första har fått gott mottagande hos så väl danspublik som radiostationer. Mona blir också nominerad i Guldklaven som ”Årets sångerska”. Tyvärr blev det ingen vinst, men Mona ser det som en seger att bara bli nominerad. 2007 släpper man ytterligare en singel som hamnar högt på flera olika dansbandslistor. Bandet gör även turnéer i Norge och hamnar även där på olika topplistor. I Juli deltar bandet på den stora dansbandsveckan i Malung som då lockade rekordpublik.

2008 är bandet populärare än någonsin. Aktuellt just nu är att bandet under våren släppt en ny singel "Hur kan du tro att jag ska glömma" som haft fina listplaceringar på bland annat dansbandsdax.se topplista.

Men på hösten 2008 beslutar sig bandet för att lägga ner. Killarna i bandet jobbar heltid så tiden räcker tyvärr inte till. Så 17/1- 2009 genomför Mona G´s sin sista spelning i Forshaga Folkets hus i Värmland. Just detta blev något av deras hemmaarena under deras verksamma år.


Mona bestämmer sig för att jobba vidare på egen hand. Den nya satsningen blir country-musik. Mona släpper hösten 2009 livecdsingeln ”Undercover lovers” som innehöll 4 låtar. Singeln lovordas av Michael Nystås i Aftonbladet och skriver att Mona är tillbaka med ett styrkebesked. Så i april 2010 släpps CD:n ”Monas countrypärlor”. En skiva Mona länge haft en önskan att få spela in. CD:n lovordas av alla recensenter och skivan når fina framgångar på Ginzas försäljningslista av countryskivor, där den toppade 1:a platser under några veckor.

Sommaren 2010 medverkar Mona på flera av landets stora festivaler. Bland annat Stockholm Pride och Dansbandsveckan i Malung. Båda festivaler som slog publikrekord. Med sig på sin sommarturné hade även Mona ett filmteam som filmade för Dansbandsbrudar som sändes på tv4+ under hösten. En mycket riktikerrosad serie av media och dansbandsälskare.


Efter succén med countrypärlor börjar det planeras för uppföljaren. En ny singel ”Som ljuset på min jord” släpps ett tag efter dansbandsbrudar. Mona åker runt och uppträder på diverse platser i hela mellan och södra Sverige.. Sedan tre år tillbaka har hon bland annat sin egen dag på populära Vallsjöbaden. Mona uppträder på diverse allsånger med bland andra; Sten & Stanley, Claes Göran Hedeström, Thorleif Torstensson, Little Gerhard samt Towe och Charlotta Widerberg. Det blir även en del medverkan i radio p4 som följs av tidningsreportage ibland annat Allas och Se & Hör. I Augusti släpps uppföljaren Countrypärlor 2 som blir väl mottagen av såväl publik, recensenter och arrangörer.

Countrypärlor 2 blir en lika stor framgång föregångaren. Låten ”Tennessee Waltz” visar sig vara en omtyckt låt från skivan. Exempelvis har den spelats ett flertal gånger i programmet ”P4 dans” samt gjort ett besök på norska listan ”For Swingende toppen”. Med Countrypärlor 2 befäster Mona att hon är en av Sveriges bästa countrysångerskor.

På vårkanten 2013 släpper skivbolaget Scranta en samlingsskiva som heter ”Mona G Bästa”. Här har man samlat ett axplock av det bästa Mona spelat in från 2006 och framåt. På skivan hittar man bland annat ” Vem kan älska dig som jag (Årets Kalaslåt 2004), Jag ska inte räkna tårarna (Årets Kalaslåt 2005)” och flertalet countrygodingar.


Under tiden dessa skivor skördar stora framgångar har Mona turnerat flitigt. Under sommaren 2013 har Mona bland annat uppträtt på flertalet allsånger som i Örkelljunga, Arlöv & Blomstermåla. En spelning som under åren blivit en tradition är Mona G-dagen på Vallsjöbaden i Sävsjö och sommaren 2013 var inget undantag. Mona har också under sommaren och hösten uppträtt i Norje, Alvesta och Hycklinge bara för att nämna några platser.

2014 börjar bra för Mona. I januari medverkade hon på Cabaré i Karlskrona. Övriga artister som medverkade är Christina Lindberg, Lars Sigfridsson samt Sten och Ebbe Nilsson. Galan arrangeras till förmån för RMT. Riksförbundet för mag och tarmsjuka i Blekinge län.

I maj släpper Mona en ny singel. "Jag glömmer ej men jag går vidare" är titeln på¨singeln som släpps både digitalt och i fysisk form av en ”riktig” skiva. Singeln får fin kritik av skivrecensenter och spelas en del i radio. Mona gästar även P4 Kronoberg och säsongsavslutningen av det populära programmet ”After work” där hon bland annat framför sin nya singellåt.
Under sommaren uppträder Mona bland annat på ett flertal Allsångskvällar som i Kungsör, Höör & Storebro. Ingen sommar utan den traditionella och omtyckta Mona G-dagen på Vallsjöbaden i Sävsjö i juli och denna sommar var inget undantag.

År 2015 börjar starkt för Mona. Hon får en förfrågan om att skicka in ett bidrag till tävlingen Svensktoppen Nästa. Tyvärr blir inte Mona uttagen till tävlingen som inte hänger läpp för det utan känner sig glad över att blivit tillfrågad. I april 2015 är Mona gästartist på dansgalan i Tipshallen Växjö. Andra medverkande under kvällen var bland annat Sten & Stanley, Titanix och Richard Herrey. Till sommaren är spelplanen fylld med spelningar som Mona G-dagen i Sävsjö, Bilträffen i Storebro, Ydregården i Österbymo, Allsång i Beddingestrand, Örsjö Bygdegård och Allsång på Vallarna i Falkenberg med flera.
Mona har skrivit omkring 135 egna låtar samt gjort en del svenska översättningar på låtar som I write you a lovesong, You dont own me och Blue eyes cryin in the rain. Den sistnämnda skrev Mona en svensk text till i mitten på 80-talet som hon också spelade in på skiva. Tårar skymda av ett regn blev titeln på Monas översättning och var under många år en populär sista dans låt. Cirka 30 år senare är Monas översättning aktuell igen då Lasse Stefanz har gjort en inspelning som finns med på deras nya skiva. Efter detta får Mona många önskningar om låten på sina spelningar så till kommande samlingsskivan i höst har Mona gjort en nyinspelning på Tårar skymda av ett regn.

Många är dansbanden förutom Lasse Stefanz som spelar in låtar som Mona skrivit (några av dom tillsammans med Mats Larsson) under 2015 och i början av 2016. Jenny Salens spelar in duetten "Evig kärlek" 2015 tillsammans med Streaplers sångare Kjetil Granli. Andra dansband som också gjort inspelningar är Delens, Dansebandet, Canyons, Janders och Samzons.

I oktober 2015 är Mona aktuell med sin nya singel "Jag ser livet gå förbi", som är en vacker countryballad skriven av Mona. "Jag ser livet gå förbi" är ett smakprov som också finns med på samlingsskivan "Mina favoriter" som släpps i november 2016, på nya etiketten Atenzia Records. Skivan "Mina favoriter" lovordas av bland annat Får Jag Lovs recensent som hyllar Monas nya låt på följande vis... Nya låten är bäst på skivan, en låt där Mona får briljera både som låtskrivare och sångerska.

Mona tycker det är lite extra speciellt att få släppa dessa skivor eftersom det är exakt 40 år sedan hon släppte sin första skiva 1975. Det är också 35 år sedan Mona gick in på Svensktoppen 1980 med "Georgio", som låg på listan i 10 veckor med en 3:e plats som bäst. En låt som nu fått nytt liv, då den finns med som bonusspår på skivan "Mina favoriter".

Under våren 2016 medverkar Mona flitigt i flera tidningar som Expressen, Hänt Extra samt Extra (Expressens nöjesbilaga). Samtliga tidningar gjorde repotage på temat "Dansbandsdrottningar" och vad dom gör idag. Får Jag Lov gör ett helsides repotage om Mona och hennes platta. En platta som säljer mycket bra och som fått mycket fin kritik från media och publik. Intresset för Monas låtar är mycket stort. Både hennes nyare alster och hennes äldre. Samzons, Canyons och Janders är några av banden som väljer att spela in "Monalåtar" på sina nya plattor.
Det är inte bara dansbanden som upptäckt vilken bra kompositör och textförfattare Mona är. Den 30 juni 2016 gästade Mona "Allsång på Gnistan", en kväll Mona kommer minnas länge. Thomas Deutgen, Torgny Söderberg och Dan Bornemark överraskade Mona rejält när hon tilldelades "Årets SKAP stipendium 2016". (SKAP - Svenska kompositörer av populärmusik) När juryns motivering läses upp "för en utomordentligt personlig schangerkänsla och en omfattande kompositörs och textförfattargäring", kunde Mona inte hålla tillbaka glädjetårarna.

På Mona G dagen i Vallsjöbaden anordnades dagen till ära en alldeles egen "Guldklavengala", då Mona egentligen skulle varit i Malung för att ta emot priset. Tidningen Smålänningen var på plats och skrev om Monas låtframgångar och hennes alldeles egna dag på Vallsjöbaden. Att Mona tilldelats detta stipendium uppmärksammades i media. SR Kronoberg ville göra ett direktsänt inslag dagen efter ifrån Monas hem. Ett inslag som istället blev en telefonintervju då Mona var i Glimåkra och spelade. Så emellan några låtar smet hon ut för den direktsända radiointervjun. Tidningar som Expressen och Får jag lov uppmärksammade Monas stipendium och Smålandsposten publicerade ett stort reportage som kallades "Porträttet".


Sommarens spelplan bjöd på många nya spelplatser för Mona. Allsången i Hällevik blev en fantastisk upplevelse med duktiga bandet "Father & Son". Den månghövdade publiken i Hällevik var på ett strålande humör och köpte nästan alla skivor Mona hade med sig. Dagen innan Hällevik gästade Mona hembygdsgården i Ängelholm. Där delade Mona scenen med bl.a Thorleif och dansbandet Canyons. Mona hade den stora glädjen att få sjunga sin egna låt "Jag ska inte räkna tårarna", med nämnda band. En låt Canyons spelat in och som finns med på deras skiva från 2016.

I början av augusti styrde Mona över Ölandsbron för att vara en artisterna på Allsången på Borgholm tillsammans med Lasse Trofasts orkester. Trots det regn som föll under allsången, satt den 4000 hövdade publiken troget kvar hela kvällen. På en av sommarens sista spelningar gästade Mona Ohlsonska gården i Torsås. Blev en minnesvärd spelning, där kön till skivförsäljningen ringlade lång hela pausen. Så pass att alla skivor tog slut. Men arrangören bokade genast in nästa års spelning och då har Mona lovat ta med extra mycket skivor.

Under hösten kommer Mona gå in i studion för att spela in en alldeles nyskriven egen låt. En låt som kommer vara en försmak på det album som beräknas släppas efter sommaren 2017.